Werkconferentie Holocausteducatie
Op 9 april organiseerde de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) de tweede Werkconferentie Holocausteducatie in Den Haag. Beleidsmakers, docenten, experts, studenten en wetenschappers kwamen samen om te spreken over het versterken van het Holocaustonderwijs in Nederland.
Eddo Verdoner (NCAB): ‘’We zijn verplicht aan de slachtoffers en aan de toekomstige generaties om over de verschrikkingen van Holocaust te blijven vertellen. Op deze conferentie komen we bij elkaar om te zien waar we staan, welke methoden we kunnen gebruiken en wat we van elkaar kunnen leren."
De Werkconferentie geeft gevolg aan het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie, dat vorig jaar werd gepubliceerd. Daarin is de ambitie uitsproken om de kennis van de Holocaust onder Nederlanders te versterken. Het belang daarvan onderstreepte ook Staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie, Mariëlle Paul tijdens haar openingsspeech.
“Ik heb enorme bewondering voor leraren in de klas, voor de gastsprekers, voor iedereen die de moeilijke gesprekken blijven voeren, ook in tijden van spanning en polarisatie. Ik ben blij dat het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie overal in het land tot actie leidt. Van de inrichting van de herinneringscentra tot het tegengaan van spreekkoren in het voetbal en het versterken van Holocausteducatie in het onderwijs. In Nederland is geen plek voor antisemitisme."
Schrijver Marcel Möring ontleedde in zijn keynote speech op literaire wijze de vele verschijningsvormen van het hedendaagse antisemitisme en Moritz Wein van het Oostenrijkse Ministerie van Onderwijs lichtte toe hoe zijn land omgaat met de specifieke historische context van Holocausteducatie. Het programma werd daarnaast ingevuld met interactieve workshops door de Anne Frank Stichting en Yad Vashem.