Gesprek met Joodse gemeenschap Rotterdam over antisemitisme

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner ging maandagavond in de synagoge in de Rotterdamse wijk Blijdorp in gesprek met Joodse Rotterdammers over antisemitisme. Wat zijn hun ervaringen met antisemitisme en wat kun je er tegen doen?

Ongeveer dertig mensen van verschillende leeftijden zitten en zijn in gesprek in de aula van de synagoge in Rotterdam. NCAB Eddo Verdoner staat voor de groep met een microfoon.
Beeld: ©NCAB / NCAB
Bijeenkomst met de NCAB in de synagoge van de Joodse Gemeente Rotterdam

Naast leden van de synagoge in Blijdorp, sloten ook leden van de Liberale gemeente in Rotterdam, niet-gebonden Joden en Joodse studenten aan, ook uit het buitenland.  De bijeenkomst in Rotterdam is onderdeel van een serie bijeenkomsten die de NCAB organiseert in Joodse gemeenschappen in het land en online. Aanwezigen stelden vragen en deelden ervaringen.

Toename van antisemitisme

In zijn inleiding schetste Verdoner kort de actuele dynamiek rond antisemitisme. Afgelopen jaren nam het antisemitisme toe. Met name sinds de aanval van Hamas ervaren Joodse Nederlanders veel meer antisemitisme. Oude antisemitische beelden worden opnieuw van stal gehaald. Sociale media werken als een megafoon voor deze ideeën.