NCAB waakzaam voor antisemitisme bij start nieuw academisch jaar

Vlak voor de start van het academisch jaar heeft de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Joodse docenten en onderzoekers aan verschillende Nederlandse universiteiten ontmoet. Zij maken zich in toenemende mate zorgen over de veiligheid van Joodse docenten en studenten in het hoger onderwijs.

Sinds het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook vonden op vrijwel alle Nederlandse universiteiten demonstraties plaats tegen het Israëlische militaire optreden. De demonstraties worden door Joodse studenten en docenten als intimiderend ervaren, vertelden zij. Bij de demonstraties worden termen gebruikt die een antisemitische connotatie hebben. Een deel van de demonstranten draagt maskers, er werden vernielingen aangericht en het kwam veelvuldig tot confrontaties met de politie. Aan de demonstraties namen zowel studenten als docenten deel.

Ogen niet sluiten voor antisemitisme dat wordt verhuld als kritiek op Israël

"Wij zien dat het oplaaiende Israëlische-Palestijnse conflict helaas gepaard gaat met antisemitische uitingen op onze universiteiten,” zegt Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. "Daardoor voelen Joodse studenten en docenten zich soms niet veilig. Dat is ontoelaatbaar. Demonstreren mag, maar wij mogen onze ogen niet sluiten voor antisemitisme dat wordt verhuld als kritiek op Israël.”

Waarborgen veilig klimaat Joodse studenten en docenten

Tijdens het bezoek kwam de groep Joodse academici meer te weten over de activiteiten van de NCAB en de middelen om het antisemitisme in de Nederlandse samenleving te bestrijden. "Het conflict in Gaza is helaas nog niet voorbij, dus we moeten voor de start van dit academisch jaar goed voorbereid zijn om een veilig klimaat voor onze Joodse studenten en docenten te waarborgen,” zegt Verdoner.