Antisemitismebestrijders delen en onderschrijven effectieve aanpak van antisemitisme

Op 17 juli 2024 heeft de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) de Global Guidelines for Countering Antisemitims onderschreven. De Guidelines zijn onderschreven door 34 nationaal coördinatoren en speciaal gezanten uit andere landen.

Deze juridisch niet-bindende richtlijnen omvatten beleid om antisemitisme te monitoren en te bestrijden dat kan worden geïmplementeerd en aangepast aan een breed scala aan nationale, regionale en culturele omstandigheden. De aanpak helpt landen om hun aanpak van antisemitisme verder te verbeteren.

Lees hier de Global Guidelines for Countering Antisemitism.

Onderdeel van een effectieve aanpak van antisemitisme is een brede maatschappelijke benadering. De ondertekenaars benadrukken dat antisemitisme in uiteenlopende groepen kan voorkomen en dat politisering voorkomen moet worden. Ook benadrukken de ondertekenaars het belang van een effectieve aanpak van online antisemitisme en doen ze voorstellen daartoe.

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding: ‘Antisemitisme is een veelkoppig monster. Deze nieuwe richtlijn zet op een rij wat we inmiddels weten wat werkt, zodat landen leren van elkaar en op elkaars aanpak kunnen verder bouwen.’

De ondertekenaars dringen er op aan dat alle landen de aanpak overnemen. In Nederland is de aanpak in lijn met het Werkplan van de NCAB.